Page content

article content

Een gezonde paardenwei; een weldaad voor je paard!

Voorkom problemen bij uw paard met een goede gezonde paardenwei!

Alle paardenhouders weten dat je paarden niet met koeien kunt vergelijken. Zo snijden paarden het gras heel kort af, terwijl koeien hun tong om plukken gras heen slaan en het een stuk hoger afsnijden. Ook de ‘persoonlijke’ behoeften verschillen. Melkvee heeft de meeste baat bij sappig, mals (lees: eiwit- en fructaanrijk) gras. Een paard in een wei vol turbogras heeft soms desastreuze gevolgen: hoefbevangenheid, spierbevangenheid, koliek en andere ellende. Toch komt het nog te vaak voor dat paarden grazen in een weiland dat gemaakt is voor koeien.  Het spijsverteringsstelsel van paarden verschilt van koeien. Het spijsverteringstelsel van paarden gedijt het best bij grofstengelige grassoorten, terwijl de ” normale” kunstmest / koeienmest gebaseerd is om zo snel mogelijk zo’n rijk mogelijk gras te produceren voor zo veel mogelijk melk. Paarden zijn GEEN koeien!

Wanneer een paardenweide niet bemest wordt, loopt de kwaliteit van de grasmat langzaam terug. Een weiland kan daardoor langzaam veranderen in een veld met onkruid. Bij een gezonde paardenweide hoort een goede onderhoudsbemesting. Speciaal daarvoor is Pavo FieldCare ontwikkeld: de ideale meststof voor het behoud van een goede en gezonde grasmat.

Pavo FieldCare bevat een speciale stikstof verbinding die langzaam (in 2 tot 3 maanden) vrijkomt. Het gras groeit daardoor gelijkmatig zonder de voor paarden ongewenste groeispurt. Verder bevat Pavo FieldCare ook fosfaat, kalium, magnesium, zwavel en natrium, speciaal afgestemd op de paardenwei.

In “normale” kunstmest zit een stikstofverbinding die na het strooien in een paar dagen tijd vrijkomt. Dit veroorzaakt hoge gehaltes in het gras, die voor paarden niet gewenst zijn! De kunstmest voor paardenweide bevat een speciale stikstof verbinding die langzaam (in 2 tot 3 maanden) vrijkomt. Deze vorm van stikstof heet ENTEC-Stikstof. ENTEC-Stikstof wordt gemaakt door de firma BASF en wordt gebruikt daar waar de stikstof in de bodem langzaam vrij moet komen. Wat is het voordeel van deze ENTEC-Stikstof? Het gras groeit goed, maar de gehaltes in het gras blijven laag (omdat niet alle stikstof in één keer vrijkomt). Verder zal er door de speciale stikstofverbinding weinig uitspoeling. Dit is goed voor het milieu en daarnaast hoeft u minder kunstmest te strooien

Waarom Pavo Fieldcare?

In deze kunstmest voor paardenweides zit niet alleen stikstof, maar ook andere bemestingsstoffen:

Fosfaat 

Fosfaat is erg belangrijk voor de jeugdgroei van de wortels, waardoor de jonge grasplantjes meer voedingsstoffen uit de bodem kunnen halen. Onkruiden en slechtere grassoorten worden door een goede fosfaattoestand teruggedrongen.

Kalium

Kalium bevordert de productie van koolhydraten in het gras. Hierdoor krijgt het gras energie en bevordert het de grasgroei. Kalium is belangrijk voor de stevigheid van het gras.

Magnesium 

Magnesium is een belangrijke bouwsteen voor het bladgroen. De magnesium-behoefte van paarden is ook vrij groot. Vandaar dat het belangrijk is dat gras voldoende Magnesium bevat.

Natrium

Natrium is belangrijk voor de smakelijkheid van het gras. Het bevordert niet de grasgroei, maar maakt het gras extra smakelijk voor de paarden

 

Naast goede kunstmest  is het overdenken waard om ook eens te kijken naar goed graszaad. Veel weides zijn ingezaaid met rundvee graszaadmengsels. Deze graszaadmengsels hebben een hoog aandeel Engels raaigras dat erg hard groeit (productiegras) en volledig is afgestemd op de behoeftes van rundvee (o.a. zeer hoge gehaltes aan suiker, energie en eiwit). Met dit soort grassen kunnen koeien uitstekend melk produceren. Voor paarden is dit mengsel echter minder geschikt, aangezien voor paarden beter grassen ingezet kunnen worden die wat structuurrijker en wat suikerarmer zijn.

De paardenweide heeft sterke grassoorten nodig, die tegen vertrapping kunnen en bestand zijn tegen de manier waarop paarden grazen. Paarden grazen de plant namelijk veel korter af dan koeien. Graszaad van Pavo geeft een dichte zode en bevat gezonde kruiden met veel structuur en is daarmee ideaal voor de paardenweide.

Comment Section

0 reacties op “Een gezonde paardenwei; een weldaad voor je paard!

Plaats een reactie


*


  • Geen categorieën
background: rgba(255, 255, 255, 0.73);
Phoenix WebsitePhoenix Website