De laatste weken waren extreem warm. En dat is niet altijd zonder gevolgen voor onze paarden. De brandende zon en extreem hoge temperaturen vragen veel van ze en niet altijd kan het lichaam dit goed verwerken.
Als de temperatuur boven de 25 graden komt, is het eigenlijk te warm voor een paard. Normaliter past het dier zich aan de hitte aan, maar door een combinatie van factoren zoals arbeid, weinig wind en hoge luchtvochtigheid kan de lichaamstemperatuur hoog oplopen. Hierdoor kunnen processen in het lichaam verstoord raken en kunnen zelfs organen uitvallen; hittestress.
Symptomen hittestress
Naast veel zweten kunnen veel meer symptomen een reactie zijn van een paard die last heeft van hittestress. Dit kunnen de volgende symptomen zijn:
- verminderde eetlust
- stijve gangen
- verhoogde hartslag
- zware buikademhaling
- diarree / koliek verschijnselen
- gedragsverandering
Wat te doen?
Geef je paard voldoende te drinken.
Onder normale omstandigheden drinken paarden 20 tot 30 liter per dag. Bij grote hitte hebben ze echter zo'n 50 tot 60 liter per dag nodig; fors meer dus!
Afspoelen
Spoel je paard meerdere keren per dag af met water. Vooral vooral nek, borst, schouders, rug en benen. Laat het water lekker op je paard voor extra langere koeling!
Elektrolyten
Elektrolyten zijn een verzameling voor verschillende mineralen zoals magnesium, kalium, chloride en natrium. Elektrolyten heeft je paard nodig voor het goed reguleren van de vochthuishouding, de zuurgraad en de werking van spieren en zenuwen.
Paarden kunnen veel minder goed hun lichaamswarmte kwijt dan mensen. Het paard gaat niet alleen zweten na een zware training, maar dit kan ook gebeuren bij een lichte training ( ook in de koelere maanden!) of gewoon bij op stal staan bij extreme hitte. Wanneer je paard stress ervaart zorgt dit ook voor een vermindering van elektrolyten. Elektrolyten worden niet aangemaakt en opgeslagen in het lichaam van het paard. Dus wanneer er teveel uit gaat als dat erin gaat kan het paard klachten krijgen.
Symptomen tekort elektrolyten:
- doffe vacht
- koliek verschijnselen
- sloom / neerslachtigheid
- uitdroging
- verminderde drinklust
Vooral die laatste is erg belangrijk! Juist met die hitte hebben paarden meer behoefte aan water, en wanneer de prikkel om te drinken verminderd kan je paard echt in problemen komen. Opletten dus!
Makkelijk toe te voegen
Elektrolyten kun je heel makkelijk toevoegen in de dagelijkse voeding van je paard. Er zijn elektrolyten in poedervorm die je kan aanmaken met water, en er zijn verschillende voeders / slobbers waarin al elektrolyten verwerkt zijn. In de warme zomermaanden of bij forse inspanning en zweten ( dus ook in de winter!) adviseren we om elektrolyten in poedervorm te gebruiken. Deze is wat geconcentreerder. Als onderhoudsbasis kun je heel goed een slobber of muesli met elektrolyten gebruiken.
Likstenen mogen nooit ontbreken maar zeker niet in de zomermaanden! Naast een extra bron van natrium zorgen likstenen ervoor dat de prikkel om te drinken blijft bestaan. Misschien ten overvloede: elektrolyten zijn meer als alleen natrium ( zout )! Het bevat naast natrium ook magnesium, kalium, chloride. Met alleen een liksteen geven vul je NIET alle elektrolyten aan!
Meer weten? Kom langs voor een passend advies. We staan voor je klaar!