Page content

article content

Vogels bijvoeren

” Het voeren van tuinvogels vind ik een leuke en dankbare bezigheid.  Het is geweldig om te zien en hierbij dragen we ook ons steentje bij om de vogels de winter goed door te laten komen en hiermee de vogelpopulatie in stand te houden!”

Maar kun je dit nou het beste doen?  Hieronder wat tips:

  • Mag je de vogels het hele jaar door bijvoeren?

Ja hoor dat mag! Vogels gebruiken het hele jaar veel energie. In de winter om zich op temperatuur te houden. In het voorjaar om te nestelen en om eieren te leggen, daarna om hun territorium te verdedigen en hun jongen groot te brengen. In het najaar moeten ze weer reserves opbouwen voor de winter. Hierdoor kun vogels het hele jaar bijvoeren. Ze           zullen zich niet volproppen als hun honger gestild is. Ook zullen ze niet verleren om zelf voedsel te vinden. In de winter kunnen vogels weinig insecten, bessen en zaden vinden,           zeker als het vriest of als er sneeuw ligt. Gedroogde meelwormen en / of insecten zijn een welkome traktatie voor vogels!

  • Hoe kun je het beste de vogels voeren?

Vogels hebben hun eigen eetgewoonten. Daarom is niet alleen wat u voert belangrijk, maar ook hoe u het voer aanbiedt.  Vogels houden van een veelzijdig menu. Voer                    bijvoorbeeld zaden, pinda’s en vetbollen, maar ook rozijnen en appels vinden ze heerlijk! Pas wel op dat je het niet te lang laat liggen. Het kan bederven of ongedierte aantrekken. Mezen hangen graag aan een vetbol, vinken en merels scharrelen liever op de grond. Strooi daarom voer op de grond en voedertafel, maar hang bijvoorbeeld ook een voedersilo en vetbollen op. Voor schuwe vogels, zoals heggenmus en de winterkoning kun je het beste voer onder de struiken strooien.

  • Is alles geschikt voor vogels? 

Nee helaas. Menselijke voedselresten zoals droog brood, kaasrandjes, stukjes worst of pindakaas zijn niet geschikt voor vogels. Deze producten bevatten veel te veel zout, kruiden, kunstmatige kleur- en smaakstoffen en conserveringsmiddelen. Allemaal stoffen die voor een vogel, die vele malen minder weegt dan wij, gevaarlijk zijn en een niet te onderschatten impact hebben op hun gezondheid.

Ook is uit onderzoek gebleken dat het standaard goedkope vogelvoer, te weinig voedingsstoffen voor vogels bevat en niet speciaal voor tuinvogels is vervaardigd. Daarom is het van belang dat je goed vogelvoer koopt dat is samengesteld met hoge voedingswaarden aan vetten, oliën, koolhydraten, mineralen en vitaminen. Pas dan voer je niet alleen de vogels, maar weet je ook dat je iets goeds geeft wat bij ze past! Wel net zo belangrijk.

  • Wie eet wat?

Merel, zanglijster, koperwiek, kramsvogel en spreeuw: gewelde krenten en rozijnen, fruit, schillen en klokhuizen, alle soorten bessen, Premium voedertafelmix.

Mezen: vetbollen, ongezouten (dop)pinda’s, kokosnoot, zonnepitten, Premium voedertafelmix, pindablokken.

Winterkoning, heggenmus en roodborst: meelwormen, ongekookte havermout, Premium voedertafelmix.

Mussen, vink en groenling: onkruid-zaden, zonnepitten, Premium voedertafelmix, pindablokken, pinda’s.

Specht, boomklever en boomkruiper: ongezouten (dop)pinda’s, vetbollen, zonnepitten, pindablokken, pinda’s.

 

Zorg er altijd voor dat ze drinkwater tot beschikking hebben, ook als het vriest! Ververs dan meerdere malen per dag het waterbakje. Ook badderen vogels graag in de winter, dus laat het vogelbadje ook gevuld met water.

 

Goed wintervoer voor vogels bestellen? Klik dan hier.

 

 

 

Comment Section

0 reacties op “Vogels bijvoeren

Plaats een reactie


*


  • Geen categorieën
background: rgba(255, 255, 255, 0.73);
Phoenix WebsitePhoenix Website