Wel of niet je huisdier ontwormen?
Wel of niet je huisdier ontwormen?
Tegenwoordig is er veel te doen rondom het ontwormen van je hond en / of kat. Gebleken is dat standaard ontwormen helemaal niet zo goed is voor je hond maar wat dan wel? In dit blog geef ik je hier wat meer informatie over.
Het gevaar van wormen
Honden en katten komen met wormen besmet ter wereld en helemaal wormvrij zullen ze nooit worden. We zullen zogezegd met ze samen moeten leven. Dat neemt niet weg dat wormen een gevaar voor de gezondheid van je hond kunnen zijn.
Een worminfectie kan klachten in de maag en darmen geven en in ernstige gevallen kan dit allerlei complicaties met zich meebrengen die levensbedreigend kunnen zijn. Sommige soorten wormen migreren door het lichaam, zoals door de longen. Dit kan ook ernstige schade geven. Als honden en katten daardoor luchtwegklachten krijgen is er vaak sprake van een hevige besmetting.
Daarnaast heb ik in de loop der jaren gemerkt dat wanneer honden als pup een ernstige wormbesmetting hadden, dit echt van invloed is op hun verdere leven. Vaak hebben deze honden gevoelige darmen nav die eerder doorgemaakte wormbesmetting. Het tast echt de darm aan, en daarmee indirect dus ook de gezondheid van je hond. Deze honden hebben vaak problemen met voeding zijn voor veel dingen gevoelig en hebben vaak blijvende wisselende ontlasting.
Standaard paar keer per jaar ontwormen of toch liever maar niet?
Het ontwormen van honden en katten is daarom een belangrijk aspect van hun gezondheidszorg als er een wormbesmetting is vastgesteld!
Preventief 4x per jaar ontwormen, zoals jaar en dag wordt aanbevolen is niet meer van deze tijd. Hierbij worden ontwormingsmiddelen regelmatig gegeven soms zonder aanwezigheid van een worminfectie. Het is belangrijk om te weten dat ontworming alleen nodig en pas ook werkt wanneer er daadwerkelijk een infectie aanwezig is.
Het preventief toedienen van ontwormingsmiddelen zonder worminfectie kan bijwerkingen veroorzaken en kan bijdragen aan de ontwikkeling van resistentie voor ontwormingsmiddelen. Dit wil je natuurlijk voorkomen.
Wat kun je preventief wel doen?
- Laat de ontlasting controleren op wormen en / of wormeneitjes. Dit kan tegenwoordig bij veel dierenartsen. Zo weet je of je ontwormen moet of niet.
- Zorg voor een goede darmgezondheid. Wanneer er een verstoring in de darmen is geweest door langdurig diarree of wormen geef dan een maand lang extra probiotica.
- Voorkom ontlasting eten van eigen of andere dieren
- Rauw vers vlees doodt parasieteneitjes
- Voorkom het eten van prooien zoals muizen, slakken e.d.
Wanneer toch ontwormen?
Zoals gezegd werkt een ontwormmiddel alleen maar bij een wormbesmetting. Dus na ontlastingonderzoek bij volwassen dieren indien vast gesteld is dat er wormen aanwezig zijn.
Jonge dieren zoals pups en kittens worden altijd besmet geboren met wormen. Dus voor deze groep is het altijd verstandig om regelmatig, 1x per maand , te ontwormen tot en met een leeftijd van een half jaar. Daarna kun je overstappen op ontlastingonderzoek om te kijken of het echt nodig is.
Wat te doen na het ontwormen?
Bewezen is dat een goede probiotica de darmflora ondersteunt en zorgt voor herstel na een wormkuur. Hierdoor ontstaat er bijna geen nevenschade na het geven van een wormkuur en ben je toch van je wormen af voordat ze verdere schade kunnen aanrichten. Probiotica kun je verkrijgen als supplementen.